American Civil War Layout

Gestart door usronald, juni 13, 2012, 12:47:52

« vorige - volgende »

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Ziet er zeer goed uit Ronald, vakmanschap gecombineerd met goed gereedschap is de ideale combinatie.
3 van de 2 studenten kunnen niet rekenen.

Ik spoor in N




Vanavond de achtergronden de eerste keer in de blauwe kleur gezet. Ik gebruik daar de Flexa 1009 die ook op Lake Louisa RR zit. Heb het na licht opgeschuurd te hebben opgezet met een rollertje. Dat is nu bijna droog en dan kan morgen of zaterdag de 2e laag er op. Er moet nog wel her en der een klein gaatje of oneffenheid glad gemaakt worden voor die tijd.

De bakjes op zijn kant:



Even aan elkaar in de lengte:



En van boven:



Mijn zoon had als idee om met koper zelf hoekbeslag te maken net als op een oude koffer. Bij hem op het werk stond daar nog een mooi plaatje voor klaar maar die bleek vandaag te zwaar beschadigd om wat mee te kunnen. Moet eens kijken hoe dat te doen.

Later!

Mooi geheel, plak je nog fineer op de kopse kanten? Koperbeslag zou ik niet doen nu straalt het door eenvoud en zal de baan de aandacht hebben, tenminste dat is mijn smaak.

JohnT

Helemaal mee eens John.
Een lijst moet de aandacht naar het schilderij trekken en niet naar zichzelf.
Ton
Erare humanum est

Maar, Ronald, als je toch je hoeken wilt beschermen - want daar gaat het denk ik om - zijn er wel mooie oplossingen te vinden hoor, zoals bij firma's die flight-cases maken voor apparatuur en zo...

Kijk bijvoorbeeld hier voor hoeken.

Gerard
Washtown / Beijville  ::  Mijn webshop

Uitstraling van een reiskoffer uit die tijd, da's de bedoeling.


Yep! :)

Het idee dat ik heb is niet nieuw zoals ik al gezegd had. Ik had al eerder op Eurospoor maar daarvoor al in Luxemburg een baan gezien waarin een aantal scenes wisselden door ze om te draaien. Deze baan dus:

- http://www.eurospoor.demon.nl/highlights2010/highlights-014.html

Bron: www.eurospoor.nl

De baan is gebouwd door een Franse club genaamd "Club de Mod?lisme de Draveil" en al diverse malen ge?xposeerd. Maar er is ook nog een Engelsman die een gelijksoortig idee had (misschien dat de Fransen bij hem gekeken hebben want zijn idee dateert al van 2000). Die Engelsman is Iain Rice en is een soort specialist in kleine baantjes en oplossingen daarvoor. Hij heeft in 2000 een boek uitgebracht dat "small, smart and practical track plans" heet. In dit boek staan diverse mogelijkheden voor kleine baantjes waarvan ik zoals U weet een groot liefhebber ben. Dat boek ooit gekocht hebbende kreeg ik opeens een goed idee afgelopen week. Omdat ik nog steeds worstel met welke schaal en thema te gebruiken wil ik nu eens iets (voor mij) spectaculairs doen:

- een 2-thema-schaal-modelbaan. In het Engels een "2-theme / gauge layout"

Wat?! Oke, 2 thema's, 2 schalen. Dat is wat ik van plan ben. Maar eerst even wat de beste man bedoelde, ik wil dat even verduidelijken met 2 scans uit het boek:





Op de eerste pagina staat "The generic jigsaw". Vrij vertaald "de generieke (=eigen aan de soort) puzzel. Wat hij daarmee bedoeld is dat op een normale baan de scenery e.d. een vast gegeven is en dat je daarin het materieel kunt wisselen (b.v. verschillende tijdperken). Zijn idee gaat echter een stap verder; hij cre?ert een baan waarin je verschillende zo niet alle scenery kunt verwisselen als geheel of als delen. Een soort legpuzzel dus. Met dit idee zou je verschillende tijperken kunnen maken maar ook verschillende onderwerpen binnen 1 (module)baan.

Een stap verder gaat hij met de "Unmodulated modules"; hierin vervangt hij 1 of meerdere modules van een modulebaan door anderen die een verschillend thema hebben of tijdperk. Ook kan hier het sporenverloop heel anders zijn dan op de voorganger. Echter wilde ik zover niet gaan, tenslotte heb ik 2 modules die ik toch niet ga verwisselen en dus een vast gegeven zijn.

Dus terug naar het eerste voorbeeld; de legpuzzel. Een snel schetsje op het werk ziet er zo uit (eigenlijk ziet 't er helemaal niet uit ;)):



Boven het thema in 1:87, beneden in 1:55. Boven Union (Noord) en beneden Confederate (Zuid). Het is maar een voorbeeld waarin niks precies zeker is maar zoiets zal het worden. Ik moet dat eerst even goed uittekenen. Aan de zichtkant op beide voorbeelden wil ik het geheel uitneembaar hebben, aan de andere kant zullen het denk ik meerdere delen zijn.

Thema's:

- Noord; in 1:87 een artillerie stelling die bevoorraad wordt plus een station waar de voorraden voor een komende slag afgeleverd gaan worden. Als voorbeeld neem ik hierbij "Stoneman's Station" van de baan van Bernard Kempinski:

----- -----

- Zuid; in 1:55 een station met watertoren en loods met een campement van Confederates. Dit zal een tentenkamp aan de voorzijde worden met aan de achterkant 1 of 2 karren getrokken met paarden die gewonden aanleveren van een slag die gaande is. Als voorbeeld neem ik hier een deel van de H0 baan van Thom Radice genaamd "Big Shanty":

----- -----

Hoe ga ik dit uitvoeren? Ik denk er aan om voor elke module een aantal mdf plaatjes te nemen van 3 a 4 mm dik en die aan elkaar te maken d.m.v.  spijkers. Daarop het plan tekenen met de verschillende stukken (dus de puzzelstukken) en dabn uitzagen. Zo zullen de delen altijd binnen elkaar passen. Wat niet uitneembaar wordt komt vast te zitten, wat wel uitneembaar wordt krijgt de verschillende onderwerpen op zich. Ook dat zit al in mijn hoofd maar dat zal uit moeten rijpen tijdens de bouw van de modules.

Zo, ik hoop dat het duidelijk is wat ik bedoel en wil.  :) ;)

Later!

Duidelijk en interessant, heb ook wel is gedacht om dit met H0 en 0N30 te doen maar de bielsafstand en karakteristieke 0N30 wissels hebben mij er van weerhouden.

JohnT

Hi Ronald, mooi concept als je het werkend ga krijgen en ben benieuwd naar de uitkomst.
Bart
www.flickr.com/photos/bvdoorn

Dank mannen en Bart, ik ook :)

Zo, vrije dagen. Vandaag de achtergrondjes gedaan. Eerst opgeschuurd, geplamuurd en weer glad gemaakt.
Na de plamuur:





De eerst )kleine) bak na de laag blauw, opgebracht met een lakroller:



De grote bak wordt hier geschuurd met 400 waterproof om het mooi glad te krijgen:



En in de blauwe kleur:



Als dit droog is zal ik de randjes afplakken waar nodig en die bijwerken.

Later!

Mooi Ronald... en het deurtje van de "Truman Show" zit er ook al in zie ik...  ;D
Washtown / Beijville  ::  Mijn webshop

Yep! :) ;)

Vandaag de bestelde spulletjes van Perry Miniatures binnengekregen uit Engeland. Donderdagavond bericht dat het op de post was, vandaag binnen. Dat noem ik snel!

Een aantal tenten in verschillende formaten, 2 kanonnen met evrschillend personeel, 3 generaals waaronder Lee en wat vaten:







Eens kijken wat we hier mee kunnen. Oh ja, het is 28 mm, dus ongeveer 1:55 :)