Twee decoders in 1 lok?

Gestart door dutchbuilder, februari 26, 2014, 13:34:50

« vorige - volgende »

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Ik had een tijdje geleden een Tsunami 750 in 1 van mijn diesels gemonteerd.
maar dat ging niet goed omdat de motor toch meer dan 750 mA trok.
Gek he?
Die decoder ging dus ook over de huizen maar gelukkig kreeg ik een nieuwe van de leverancier.
Helaas is de decoder dus niet bruikbaar voor de diesel. :'(
Nu kreeg ik het idee om een aparte decoder te gaan gebruiken om te rijden en de tsu750 alleen te gebruiken voor het geluid.
Ik moet dan wel de motor uitgang belasten met een weerstandje.
Komtie weer, de wet van Ohm. U/I=R  15/0,15=100 Ohm.
Ik zal de decoders dan ook het zelfde adres moeten geven.

Iemand ervaring hiermee?........Gaat dit zomaar of kom ik dan in de problemen met de beide rij-decoders?

Ton
Erare humanum est

Hi Ton,

Ik denk dat die weerstand een goed idee is bij het programmeren. Het zorgt ervoor dat de decoder een BEMF kan 'ervaren', dat zorgt volgens mij voor terugkoppeling dat de programmeeractie is geslaagd.

Wat betreft dezelfde adressen: dat is net even een ander verhaal. Het klinkt op zich eenvoudig, maar je zult dan waarschijnlijk een ander type decoder inzetten om de motor aan te sturen. Een mogelijk probleem zit hem in overlappende CV's. CV's die je nodig hebt om in de ene sound te programmeren kunnen invloed hebben op rij-eigenschappen in de andere en vice versa.

Een idee zou kunnen zijn om ze twee verschillende adressen te geven en er een decoder-consist van te maken. Dan heb je het voordeel van separaat kunnen programmeren en eenduidige aansturing met ??n (consist) adres.

Gerard
Washtown / Beijville  ::  Mijn webshop

O ja , een consist kan ook.
Had ik niet aan gedacht.
Nu zal ik niet veel problemen hebben met de rij-decoder....een Hornby decodertje met heel weinig cv's maar met back EMF en 1A max belasting.
Maar ik bedenk me net, op de Hornby zit geen consist mogelijkheid.
Dus dan moet de TSU master worden en de Hornby slave, dat gaat wel.

Ton
Erare humanum est

Komt tie weer en ik heb echt geen connecties met Digitrax hoor maar heb je wel is van de soundbug gehoord?

Dit is een sound uitbreiding voor een bestaande decoder.

Meer info op  Digitrax.

JohnT

Hi Ton,
Het is Dan wel iets zwaarder materiaal maar ik heb in mijn GP35 de originele QSI decoder zitten voor het geluid en licht en de Zimo voor de motoren (zie mijn draadje hierover). Ik gebruik wel een extended adres. De installatie in jouw geval is vrij simpel. Beide decoders wel aansluiten op de wiel pickup voor de voeding. De zunami alleen aan de luidspreker en de 2e decoder aansluiten op de motor en verlichting. De decoders geef je allebij een simpel adres (in mijn geval heeft de QSI adres 25, en de zimo 52) hierdoor zijn beide apart te programmeren. Beide decoders krijgen hetzelfde extended adres (bij mij is dat 2552.....). Hierdoor reageren ze beide op dezelfde commando's en gaat de trotle netjes mee als je gas geeft etc.

Ik breek geen lans voor digitrax of welke andere fabrikant dan ook. Met de meeste command stations is dit goed te programmeren. Met behulp van JMRI kun je ook de beide decoders appart opslaan.

Noot. Je hoeft geen apparte maatregelen te nemen voor de uitgangen die je niet gebruikt op de decoder. Dus hoef geen extra weerstanden erop te zetten op de motor aansluiting. De decoder zal wel die uitgang aansturen maar als hij geen weerstand ziet blijft het bij een spannings potentie en geen gebruik.
Bart
www.flickr.com/photos/bvdoorn

Tsja, ik denk dat de synchronisatie niet helemaal goed zal verlopen daar de fysieke aansturing belast is en de Tsunami onbelast.
Beste oplossing lijkt mij te gaan voor een Tsunami 1000 of in combinatie met een gewone rijdecoder de soundbug te gebruiken.
Indien je lok erg veel vermogen verbruikt is het aan te raden uit te zien naar een zwaarder type decoder zoals de XL of eentje met Susi aansluiting voor de soundmodule.

Jaap
Now, if you'll excuse me. I'm a busy man.
I have a NG logging railroad to run.

Citaat van: easthouselumber op februari 26, 2014, 21:10:41
Tsja, ik denk dat de synchronisatie niet helemaal goed zal verlopen daar de fysieke aansturing belast is en de Tsunami onbelast.
Beste oplossing lijkt mij te gaan voor een Tsunami 1000 of in combinatie met een gewone rijdecoder de soundbug te gebruiken.
Indien je lok erg veel vermogen verbruikt is het aan te raden uit te zien naar een zwaarder type decoder zoals de XL of eentje met Susi aansluiting voor de soundmodule.

Jaap

Ik heb de ervaring dat ik op mijn lenz een foutmelding krijg als ik een tsunami zonder motor (belasting) wil programmeren.
Ik heb voor de 750 uitvoering gekozen omdat dat de enigste versie was met dual motor geluid.
De 1000 versie is er niet en/of  ik heb hem niet kunnen vinden.
Het uitgangspunt is dat ik die dual engine 750 uitvoering hier heb liggen en de horby decoder.
die 750's zijn aardig aan de prijs dus het zou weggooid geld zijn als ik die niet gebruik.
Die Hornby decoders kosten geen drol .....17 Euro, maar zijn prima te gebruiken.
Daar zal ik het mee moeten doen , dus andere decoders komen niet im frage.

Ton

Ton
Erare humanum est