De radio trein

Gestart door Frits, maart 16, 2021, 07:51:30

« vorige - volgende »

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Mijn trein rijdt straks op een batterij en wordt radio-controlled (RC) bestuurd.
Dat heeft een aantal voor en nadelen.
Om met het slechte nieuws te beginnen.
Er moet een flinke accucapaciteit in de trein liggen, omdat motoren en andere stroomgebruikers niet lang werken op een paar knoopcellen. Bovendien wegen accu's zwaar, maar dat is eerder een voordeel dan een nadeel in verband met de rijeigenschappen en de trekkracht.
De ruimte die die accu's innemen is het grootste probleem, vooral in kleine modellen.
Het tweede probleem is een betrouwbare radio verbinding, omdat je ten alle tijden de controle wilt hebben en geen runaway trains wilt. Er is geen (nood) hoofdschakelaar die je kunt omzetten om alles stil te zetten. Dus die RC verbinding is reuze belangrijk. Nu kun natuurlijk de boel beveiligen door de microcontroller zo te programmeren dat als de radio wegvalt, de trein automatisch stopt.

Het voordelen van RC besturen zijn:
Hele korte stroom voerende draden. Geen storing door vuile of losse rails.
Geen problemen met keerlussen.
Geen kortsluitingen bij ontsporen.
Er kunnen meerdere treinen onafhankelijk op het zelfde stuk rails rijden.
De ene trein beïnvloed de andere niet voor wat betreft stroomverbruik.
De rails dienen uitsluitend om de trein te geleiden en kunnen uit elk materiaal gemaakt worden.
Wissels hebben geen dode stukken meer, ze zijn eenvoudiger te maken.

Doordat je met meerdere treinen wilt kunnen rijden krijgt elke trein een eigen adres. Alle data wordt dus voorafgegaan door dat adres. Daar mee is het systeem ook ongevoelig voor radiostoringen van buitenaf. Die dan wel de verbinding kunnen storen, maar geen onbedoelde commando's kunnen genereren. Dergelijke storingen duren nooit erg lang en hinderen het besturen dan ook nauwelijks. Bovendien zoekt de zender zelf al naar een vrij kanaal om zijn bericht te verzenden en de ontvanger reageert alleen op zijn adres. Het bereik is ook maar een tiental meters. Dus van overvliegende satellieten en clandestiene zendamateurs zal ik wel weinig last hebben. Zelfs niet van iemand die naast mij staat en die zijn trein aan het besturen is met de zelfde apparatuur als ik.
Ik kan kiezen tussen 0 en 3 en 0.

Een lid van onze club werkt ook zo maar bouwt daarbij alles zelf. Voor de loc's gebruikt hij meestal oude Fleishman onderstellen.


Zijn laatste creatie een demobaantje voor de club. Deze rijd wel met een travo maar in principe als het voor eigen gebruik is radio gestuurd.







JohnT


Nee Hans dat is het niet.
Ik heb ooit een recensie over deze besturing geschreven op dit forum.
Loco Genie is DCC besturing over wifi.
Mijn conclusie was dat dit systeem waardeloos is en zonde van je centen.
Wat Frits bedoeld is wat ze in het Engels Dead rail noemen.

Ton
Erare humanum est

Momenteel ben ik nog eens aan het kijken wat ik met een kant en klare radiobesturing kan doen. Ik zie er wel mogelijkheden in.
Het grootste probleem is dat zo'n zenderkast maar met 1 ontvanger wil samenwerken en je dan voor elke locomotief een andere set nodig hebt. Ze kosten wel niet heel veel, maar echt handig is het niet. Nu bedacht ik dat ik in een locomotief eigenlijk maar 2 kanalen nodig heb.
Rijden(VofA) en een hoorn. Alle andere zaken, als rook, verlichting en geluid zijn aan het rijden gerelateerd.
Zou daar iets mee te doen zijn. Dan kun je met een zender wel drie verschillende locomotieven bedienen, mits je drie gelijke ontvangers kunt krijgen. En er zijn ook 8 kanaals ontvangers. Het valt te proberen en scheelt een zee van tijd die in software schrijven zal verdwijnen als je zelf wilt gaan programmeren. Dus eigenlijk een analoge oplossing. :huh:
Ik kan kiezen tussen 0 en 3 en 0.

Ook nog eens zitten zoeken bij de Dead Rail society, maar de daar opgegeven leveranciers bestaan niet meer of verkopen hele andere zaken. Het enige Nederlandse adres verkocht wel een modelauto systeem dat langs een magneetstrip rijdt. Ook niks voor mij.
Ik kan kiezen tussen 0 en 3 en 0.

Frits ik kan is bij dat clublid van mij informeren hoe hij het aanpakt? Waarom zou je het wiel opnieuw uitvinden?


Hoor het wel.


JohnT

Het lijkt er toch op uit te draaien dat ik echt zelf aan het programmeren zal moeten beginnen. Ik heb vorig jaar daar al een stevig begin mee gemaakt, maar door de corona crisis is er de klad in gekomen en ben ik andere dingen gaan doen. De Arduino's liggen hier nog te wachten en het studieboek met de uitleg eveneens. Veel er van ben ik al weer vergeten en moet weer worden opgefrist. Dat gaat altijd zo. Straks moet ik weer mijn printers opnieuw ontdekken, omdat die nu stil blijven staan. Ik kan nu eenmaal maar één moeilijk ding te gelijk en ook nog goed doen. Beter zou zijn als ik het werk in kleinere stappen kon indelen. Ook wel eens geprobeerd, maar dat houd ik nooit lang vol en het ene lijdt dan onder het andere. Gelukkig heb ik heel veel vrije tijd en zit er niemand op mijn werkstukken te wachten. :laugh:
Tenslotte gaat het er alleen maar om, dat ik aangenaam bezig ben.
Ik kan kiezen tussen 0 en 3 en 0.


Nee, ik twijfel nog na een goed en lang gesprek met mijn vrouw over de noodzaak van de elektronica. Eerst maar eens wagons en dan locomotieven bouwen en in de vitrine zetten. Daarna zie ik wel of ze ook gebruikt gaan worden. Alles tegelijk doen is niet handig voor mij en vind ik ook niet leuk. De wagons hebben geen elektronica nodig en ik kan later wel beslissen wat ik er mee doe.
Ik kan kiezen tussen 0 en 3 en 0.

What ever tickles your fancy.
Het is een hobby en geen werk.
Als het op werk gaat lijken gelijk wat anders gaan doen....

Ton
Erare humanum est