Amerikaanse treinen

Modelspoor => Scratchbuilding, kitbashing, modelbouw en weathering. => Topic gestart door: Frits op september 17, 2021, 08:06:53

Titel: Wissels
Bericht door: Frits op september 17, 2021, 08:06:53
Als je wagons bouwt, wil je die natuurlijk op rails zien staan of rijden.
Om die reden heb ik voor mijn 0n3 voertuigen rails getekend. Gewone rechte flexrails had ik in 0  al eens gemaakt en een wissel was altijd al een uitdaging voor mij.
Laat ik met een eenvoudig en klein model beginnen. Het Y wissel ligt dan het meest voor de hand.
Dat tekenen viel nog niet mee, want hoe teken je een gebogen rails? :huh: Ik moest dus leren om een profiel langs een lijn te tekenen en te extruderen. Na een poosje prutsen had ik het door en mijn 3D CAD vaardigheden stegen weer een trede.

foto 1 van 4 (http://www.fcsfoto.nl/3D/Trein/Rail/Ywissel.jpg)

Mijn wissel bestaat uit bruine bielzen, daarop liggen grijze railplaten, daarop rusten de bruine railstaven en die hebben een zilvergrijze toplaag. Die tekening geeft dat laatste niet weer. En ook het prototype dat ik heb geprint niet. (gewoon even te lastig, maar het kan wel.)

foto 2 van 4 (http://www.fcsfoto.nl/3D/Trein/Rail/Ywissel1.jpg)

Op mijn idex printer print de linker kop de bielzen en het support in bruin

foto 3 van 4 (http://www.fcsfoto.nl/3D/Trein/Rail/Ywissel2.jpg)

De rechter printer kop maakt de railplaten in grijs, als dat plaatje 0,6 mm hoog is gaat kop 1 de rails printen. Kop 2 moet dan nog de klem en de bouten afmaken. Ze wisselen elkaar per laag af. Als kop 2 klaar is met de railplaten stopt hij. Kop 1 maakt dan de rails verder af. Bij de laatste twee lagen zou ik dan daar het filament moeten wijzigen naar zilvergrijs.

foto 4 van 4 (http://www.fcsfoto.nl/3D/Trein/Rail/Ywissel3.jpg)

Het prototype bevat nog een paar fouten en de kwaliteit vind ik te slecht. Die vreemde draden zitten in het nog te verwijderen support, een kwestie van schoonmaken. Maar wat wel verkeerd is gegaan is de tong afstand naar de rails. Dat moet groter zijn. Ik ga nog een andere manier proberen op mijn Genius printer.
Nooit na één poging opgeven natuurlijk. :rolleyes:
Titel: Re: Wissels
Bericht door: JohnT op september 17, 2021, 12:07:00
Mooi dat het zo kan.


JohnT
Titel: Re: Wissels
Bericht door: Frits op september 18, 2021, 08:33:55
Dit is de al weer verbeterde versie, die ik op mijn Genius printer (0,2 mm nozzle) heb gemaakt. Dit ziet er niet alleen beter uit, het werkt ook beter. De tongen wijken nu voldoende van de rails en de contrarails zijn niet 'bereden'. :smiley:
Toch nog niet perfect, omdat nu de bovenkant van de railstoeltjes in bruin worden geprint of de onderzijde van de railstaaf in grijs.
Bij mijn flexrail moesten die stoeltjes een zeker stevigheid hebben, anders gingen ze kapot bij het in schuiven van de rails.
Hier hoeft dat niet omdat de rails vast geprint zitten. Nu is het alleen een optisch effect.
Ik kan nu de railvoet enkele lagen in grijs printen, dat zie je aan de zijkant nauwelijks en door de railstoeltjes flink te verlagen, worden dan alleen de boutkoppen in bruin geprint. Het is even een kwestie van de lagen goed berekenen en de kleurscheiding op de optimale hoogte door te voeren.

foto 1 van 1 (http://www.fcsfoto.nl/3D/Trein/Rail/Ywissel4.jpg)

Prettig weekend.
Titel: Re: Wissels
Bericht door: Janbouli op september 18, 2021, 11:24:27
Dat ziet er veel beter uit .
Titel: Re: Wissels
Bericht door: American op september 18, 2021, 12:43:29
Super gedaan Frits.
Ik blijf mij verbazen hoe dit allemaal tot stand komt.
Het "ouderwetse" rail spijkeren en wissels maken gaat met deze techniek (op den duur) verloren.
Zal ik best jammer vinden.
Maar, zeer knap gedaan joh.
Titel: Re: Wissels
Bericht door: Frits op september 18, 2021, 13:58:26
Bedenk wel Hans, dat je hierop uitsluitend RC gestuurd kunt rijden, want mijn mooie 'roestvast stalen' rails geleiden wel de wielen maar geen elektriciteit.  :wink:
Titel: Re: Wissels
Bericht door: Frits op september 23, 2021, 10:46:58
Als je zo bezig bent en er dicht op kunt kijken ontdek je meestal wel een paar foutjes. Hier ook dus.
De boogstralen waren niet gelijk en het printen van de 'tongbrug' ging behoorlijk fout.

(http://www.fcsfoto.nl/3D/Trein/Rail/Ywissel7.jpg)

Een printer tekent meestal eerst de binnenlijnen van de rand en tot slot de buitenste rand, daarna wordt het vlak dan gevuld.
Bij die tongen beschreef de printkop dus een haakse bocht bij het printen van die wandlijnen. Dan valt het filament helaas naar beneden. Ik veronderstelde dat hij eerst de tong zou printen en dan pas de brug. Niet dus.
De oplossing was redelijk eenvoudig. De onderkant van de brug ligt nu een laag (0,12 mm ) hoger dan de tong. Dan is er wel houvast voor de printer. Echter die brug print hij ook niet als een geheel vanwege het gat in het midden. Als daar dan geen support onder hebt valt de boel weer omlaag. Ja, het lijkt allemaal zo eenvoudig, maar dat is maar schijn.
Als je goed kijkt in Cura dan kun je de printkop volgen op zijn weg. Zo zie je dan waarom er ergens iets fout gaat.

Na heel wat revisiewerk in de tekening is dit nu prototype 5 en zo vind ik hem wel klaar.

(http://www.fcsfoto.nl/3D/Trein/Rail/Ywissel5.jpg)


(http://www.fcsfoto.nl/3D/Trein/Rail/Ywissel6.jpg)

De wisselbediening en de koppelschuifjes zijn afzonderlijk gemaakt en toegevoegd aan het Y wissel dat op mijn normale Genius printer werd geprint met een 0,2 mm nozzle en waarbij ik 3 keer van filament kleur heb gewisseld. Donkerbruine bielzen, dan grijze railplaten, bruine railprofielen met een zilverkleurige toplaag. Als je heel goed kijkt zul je zien dat de onderste 4 lagen (0,48 mm) van het bruine railprofiel in grijs zijn geprint. Dit is gedaan, om de bouten op de railplaat grijs te houden. Het valt in de praktijk echter nauwelijks op. :laugh:
De printtijd is ongeveer 5 uur.
Titel: Re: Wissels
Bericht door: American op september 23, 2021, 11:07:18
Nou, dat lijkt mij eens mooi om dat op een beurs te laten zien.
Een module van O of H0 met dit materiaal en dan verder uitwerken.
Wie weet.
Een locomotief RC gestuurd is ook zeer interessant.
In de US ben ik er wel eens tegengekomen (E-bay).
In de schaal H0.
Titel: Re: Wissels
Bericht door: JohnT op september 23, 2021, 12:02:09
Mooi wissel Frits.


Hans je hoeft het niet zover te zoeken hoor  :cheesy: , hier in Nederland zijn ook modelbouwers die radiografisch rijden. Bekijke het filmpje van onze club maar is.


JohnT
Titel: Re: Wissels
Bericht door: American op september 23, 2021, 12:57:47
Ja, dat is super mooi gedaan.
Ik neem aan dat dat smalspoor is, O?
Dus die 2 loco's (trammetje en stomertje) zijn dus RC?
Zelf helemaal gebouwd met het RC techniek er in?
Maar het probleem met mij is, ik kan dat niet inbouwen.
Daar heb ik geen kennis in.
Ben dus afhankelijk van het kopen van loco's.
Maar wel ontzettend interessant!!!
Titel: Re: Wissels
Bericht door: JohnT op september 23, 2021, 19:26:19
Even in het kort Hans om dit topic niet te vervuilen.


Het clublid bouwt op fantasie en gebruik oude locjes als aandrijving. Daarin een ontvanger e.d. en klaar is kees. Voor de opbouw gebruikt hij vaak karton of andere gevonden voorwerpen. Wil je meer weten open dan een nieuw topic.
JohnT
Titel: Re: Wissels
Bericht door: Frits op september 25, 2021, 06:55:36
Omdat ik mijn wissels natuurlijk zo groot mogelijk wil construeren, zou ik liever op mijn grotere Sidewinder printer werken. Die kan ik natuurlijk ombouwen naar een 0,2 mm nozzle. Dat is veel werk en doe ik liever niet. Om even snel te zien wat die printer dan van mijn nieuwe wissel maakt met zijn 0,4 mm nozzle, heb ik het gewoon maar eens uitgeprobeerd. Dus de zelfde file in Cura gezet en daarbij heb ik de printspoor breedte van 0,44 naar 0,36 verlaagd. De layer hoogte was de zelfde 0,12 mm.
Deze printer doet er dan geen 5 uur over, zoals mijn Genius, maar slechts 3 uur.  (https://www.cosgan.de/images/more/bigs/a115.gif)
Ik zal jullie de foto maar besparen. Een echt waar, ik kan er werkelijk geen verschil in vinden nu het klaar is. :laugh:

Verder tekenen maar weer.
Titel: Re: Wissels
Bericht door: Frits op september 28, 2021, 14:21:06
Na het eenvoudige Y wissel heb ik een meer gecompliceerd ontwerp gemaakt van een gebogen driewegwissel. Niet zo maar, want ik heb het ook echt nodig in mijn toekomstige baanontwerp. Vooral de gebogen kruisingen in de rail waren een heikel punt. Dat ging regelmatig fout.
Enfin. Dit is de tekening en de Sidewinder printer gaat nu bijna 9 uur staan zwoegen om er een tastbaar object van te maken. :laugh:
Voorlopig gaat het goed.

foto 1: (http://www.fcsfoto.nl/3D/Trein/Rail/3WwslB1.jpg)

Die ring gebruik ik om zonder haperen of morsen van filamentkleur te wisselen. De printer print die ring als laatste van een laag.

De resultaten komen later.
Titel: Re: Wissels
Bericht door: Frits op september 28, 2021, 18:10:28
Voorlopig geen succes, want op de uiteinde begonnen een paar bielzen voortijdig los te raken en omhoog te krullen. :sad:
Verder heb ik al een lijstje met verbeterpuntjes opgesteld, die mij tijdens het printen opvielen.
Na de tweede filament wissel had ik de indruk dat er iets verstopt is, want het laagje dat hij printte was zo dun en transparant als glas. Toch liep de extruder wel. We gaan er morgen naar kijken
Titel: Re: Wissels
Bericht door: JohnT op september 28, 2021, 19:19:27
Het zal op een gegeven moment best wel lukken de aanhouder wint. Ik heb het ook met het resinprinten je gooit heel wat weg voor je de juiste houding van je object hebt gevonden.


JohnT
Titel: Re: Wissels
Bericht door: Frits op oktober 03, 2021, 07:00:54
Het probleem met de printer is weer opgelost. Om niet op een groot object als mijn drieweg wissel te gaan oefenen heb ik tussendoor een stukje flexrail in 0n3 gemaakt. Ook dat is wel een paar uur printen en zo verstrijken de dagen hier vlot.
Ook aan gewone rechte flexrail kun je dingen verbeteren. Zo ontdekte ik dat het resultaat van een werkstuk aanzienlijk verbetert, als de hoogte van oppervlakten van dingen beter overeenkomen met een veelvoud van de layerhoogte van de printer.
Neem bijvoorbeeld een railstoel met boutkoppen. Die koppen zijn erg klein, eigenlijk is het voor de printer 1 dotje plakken en weer weg.
Als dat dotje nu precies de layerhoogte heeft, is het snel klaar. Echter als er nog iets meer op moet, dan komt de printkop in de volgende layer weer op dat punt, maar moet dan eerst worden gereduceerd, om dat zeg maar halve laagje te printen en vervolgens weer terug gezet te worden naar de normale hoeveelheid. Zoiets vreet softwarebewerkingen en dus tijd. Als je bij het ontwerp daar rekening mee kunt houden, scheelt dat in de printtijd en de kwaliteit.
Er is weinig Amerikaans aan, maar het zijn toch de kleine dingen die het doen.  (https://www.cosgan.de/images/more/bigs/c028.gif)
Titel: Re: Wissels
Bericht door: JohnT op oktober 03, 2021, 09:48:09
Zo blijf je leren.


JohnT
Titel: Re: Wissels
Bericht door: Frits op oktober 03, 2021, 12:12:54
Op dit moment staat de printer weer een drieweg wissel voor mij te printen. Even afwachten wat het wordt als het klaar is vanmiddag.
Mooi om te zien hoor dat geplak van zo'n plastic spinrag draadje. :laugh:
Titel: Re: Wissels
Bericht door: dutchbuilder op oktober 03, 2021, 13:45:17
We gaan het zien...of niet.....
Ik zit zit naar het snijden van de snijplotter te kijken.
Altijd weer een meditatief moment. :laugh:

Ton
Titel: Re: Wissels
Bericht door: Frits op oktober 03, 2021, 18:00:50
Ha. Ha. Ja, ik had dat vroeger ook met mijn penplotter, waarmee ik printlayouts tekende voor electronica prints. Fascinerend hoe zo'n machine zo snel en precies die sporen op het papier zette. Ik was altijd bang dat het papier er uit zou vliegen, maar nee. Hij had wel de onhebbelijkheid om soms de pen niet goed terug te zetten bij het wisselen van kleur. Dan werd het ook een zooitje.

tak,tak,hie, tak, tak, hie, hie tak, tak, tak. Ik herinner mij dat geluid nog goed. :laugh:
Titel: Re: Wissels
Bericht door: JohnT op oktober 04, 2021, 08:49:24
 :lipsrsealed:  Helaas kan ik niet zien wat er gebeurt met mijn resin printer  :sad:


Als het fout gaat zie je dit pas als hij klaar is en staat de machine minstens vijf kwartier voor nop stroom en materiaal te verbruiken.


Dus blijf ik maar wat ontwerpen, ook mediatief  :cheesy: .


JohnT
Titel: Re: Wissels
Bericht door: Frits op oktober 04, 2021, 16:16:36
Het mee gebogen driewegwissel is klaar, maar nog niet helemaal naar mijn zin. De tongen laten nog te weinig ruimte voor de wielflenzen. Dat kan dus beter. En de printkwaliteit kan ook beter, want er is nu teveel 'stringing'. De printer trekt onbedoeld spinrag en dat wil je niet overal weg moeten halen. Alles is geprint in 1 file en ik wisselde 3 keer van kleur in het filament. Ook de beweegbare tongen zijn mee geprint.

foto1: (http://www.fcsfoto.nl/3D/Trein/Rail/3WwslB2.jpg)

foto2: (http://www.fcsfoto.nl/3D/Trein/Rail/3WwslB3.jpg)

Al met al ben ik wel tevreden met het ontwerp. Een mee gebogen driewegwissel voor 0n3 is nergens te koop bij mijn weten.
Titel: Re: Wissels
Bericht door: dutchbuilder op oktober 04, 2021, 21:00:03
Wow Frits.

Ton
Titel: Re: Wissels
Bericht door: JohnT op oktober 05, 2021, 08:41:44
Mooi resultaat Frits, dat een dergelijk wissel niet te koop is kan kloppen zover ik weet bestaan er geen driewegwissels bij de spoorwegen. Dit is een uitvinding van Fleishman.


Heb ik ooit is ergens gelezen.


JohnT
Titel: Re: Wissels
Bericht door: dutchbuilder op oktober 05, 2021, 09:57:40
Die bestaan / bestonden wel degelijk.
Er staat mij bij dat de Rio Grande Southern drieweg stub wissels gebruikten bij hun roundhouses.

Ton

https://www.google.com/search?q=three+way+railway+switch&client=firefox-b-d&tbm=isch&source=iu&ictx=1&fir=NXpsbNPtDSyG1M%252CswaporqLPF2dcM%252C_%253BKKvzxxmQvnt9hM%252CncmgSIEDvg0DjM%252C_%253B_tPPxHwEOO90_M%252CyTxW_nll2Jk_PM%252C_%253B2vrsiCItg96WgM%252C591J3T_jI9ezNM%252C_%253BrRJP9IFPZ50FNM%252C591J3T_jI9ezNM%252C_%253BMUjpa9pEl9CUtM%252CSGP6hhIfz75uRM%252C_%253BQNRovywhuMy9hM%252C591J3T_jI9ezNM%252C_%253Bc68NszkBS3INbM%252CHiro88ZaSsB7QM%252C_%253B0x-5ttebqOoU2M%252CSGP6hhIfz75uRM%252C_%253B6AmCFNbRSkb3iM%252C0RkZ0aouUA4z6M%252C_&vet=1&usg=AI4_-kQBDQ7YYIwp5fw_X4PXBgaCEFwhRA&sa=X&ved=2ahUKEwiJ-urj5bLzAhVCyqQKHYF3AjoQ9QF6BAgLEAE
Titel: Re: Wissels
Bericht door: Frits op oktober 05, 2021, 11:55:51
Een 'stub' wissel kende ik nog niet, maar het kan een interessante ontwikkeling zijn. Je hebt er een wat onbekende aandrijving voor nodig, maar dat is wel te maken. Nog niet eens zo'n gek idee vind ik. Die gebruikelijke dunne tongen zijn aardig kwetsbaar en zo'n vol profiel rijdt en schakelt zeker beter. Het moet natuurlijk wel wat lengte hebben om te kunnen buigen, maar met een meervoudig wissel verdien je die ruimte snel terug.
Titel: Re: Wissels
Bericht door: JohnT op oktober 05, 2021, 12:05:30
Die bestaan / bestonden wel degelijk.
Er staat mij bij dat de Rio Grande Southern drieweg stub wissels gebruikten bij hun roundhouses.

Ton

https://www.google.com/search?q=three+way+railway+switch&client=firefox-b-d&tbm=isch&source=iu&ictx=1&fir=NXpsbNPtDSyG1M%252CswaporqLPF2dcM%252C_%253BKKvzxxmQvnt9hM%252CncmgSIEDvg0DjM%252C_%253B_tPPxHwEOO90_M%252CyTxW_nll2Jk_PM%252C_%253B2vrsiCItg96WgM%252C591J3T_jI9ezNM%252C_%253BrRJP9IFPZ50FNM%252C591J3T_jI9ezNM%252C_%253BMUjpa9pEl9CUtM%252CSGP6hhIfz75uRM%252C_%253BQNRovywhuMy9hM%252C591J3T_jI9ezNM%252C_%253Bc68NszkBS3INbM%252CHiro88ZaSsB7QM%252C_%253B0x-5ttebqOoU2M%252CSGP6hhIfz75uRM%252C_%253B6AmCFNbRSkb3iM%252C0RkZ0aouUA4z6M%252C_&vet=1&usg=AI4_-kQBDQ7YYIwp5fw_X4PXBgaCEFwhRA&sa=X&ved=2ahUKEwiJ-urj5bLzAhVCyqQKHYF3AjoQ9QF6BAgLEAE (https://www.google.com/search?q=three+way+railway+switch&client=firefox-b-d&tbm=isch&source=iu&ictx=1&fir=NXpsbNPtDSyG1M%252CswaporqLPF2dcM%252C_%253BKKvzxxmQvnt9hM%252CncmgSIEDvg0DjM%252C_%253B_tPPxHwEOO90_M%252CyTxW_nll2Jk_PM%252C_%253B2vrsiCItg96WgM%252C591J3T_jI9ezNM%252C_%253BrRJP9IFPZ50FNM%252C591J3T_jI9ezNM%252C_%253BMUjpa9pEl9CUtM%252CSGP6hhIfz75uRM%252C_%253BQNRovywhuMy9hM%252C591J3T_jI9ezNM%252C_%253Bc68NszkBS3INbM%252CHiro88ZaSsB7QM%252C_%253B0x-5ttebqOoU2M%252CSGP6hhIfz75uRM%252C_%253B6AmCFNbRSkb3iM%252C0RkZ0aouUA4z6M%252C_&vet=1&usg=AI4_-kQBDQ7YYIwp5fw_X4PXBgaCEFwhRA&sa=X&ved=2ahUKEwiJ-urj5bLzAhVCyqQKHYF3AjoQ9QF6BAgLEAE)


Oké.


JohnT
Titel: Re: Wissels
Bericht door: Frits op oktober 05, 2021, 14:18:33
Ik zag tussen al die foto's van modelbouw wissels ook een opname van Nico Split en dat betrof toch echt een 1 op 1 drieweg wissel. Waar het ligt of lag weet ik niet. Beslist in Europa, want daar is die Nico Split het meest actief.
Titel: Re: Wissels
Bericht door: Frits op oktober 05, 2021, 14:46:42
In mijn fraaie drieweg wissel zitten nog een paar stevige blunders. Dat ontdekte ik nadat ik met wagon even probeerde door het wissel te rijden.
Waar zijn de 4 contrarails?  (https://www.cosgan.de/images/more/bigs/a096.gif)

Niet nodig denk je? Nu, echt wel.
Titel: Re: Wissels
Bericht door: dutchbuilder op oktober 05, 2021, 22:36:58
Nu je het zegt , OOPS!
ze zitten er niet voor niets.

Ton