Hoi,
Ik ben al een langere tijd aan het passen en plannen van een modelspoorbaan in de ruimte die mij ter beschikking staat en wellicht kan ik je wat op weg helpen.
Treinlengte, schaal/spoorbreedte en de maten van de ruimte bepalen samen zeer sterk wat mogelijk is. Mijn ervaring is inmiddels dat je je snel verkijkt op de benodigde ruimte. De verleiding is groot om allerlei zaken op de baan te plannen om er dan achter te komen dat het niet past. Begin dus bij het begin: kijk wat basaal past met sporen, en bepaal vervolgens of en hoeveel ruimte je hebt voor industrieën en scenery.
Je geeft aan dat je wilt werken in moderne tijd met Union Pacific en Amtrak. Daaruit volgt:
- Standaard spoorbreedte (geen smalspoor).
- Waarschijnlijk relatief lange treinen, eventueel met multi-tractie/meerdere locomotieven.
Wat is hierbij een acceptabele treinlengte voor jou? Hoeveel moet het op het prototype lijken?
Is voor jou 1 locomotief met 2 of 3 personenwagons een prima treinlengte, of wil je graag twee of meer locomotieven voor een trein, met een volwaardig aantal van 10-15 personenwagons?
Je hebt wellicht een voorkeurs-schaalgrootte of dat staat misschien zelfs helemaal vast. Reken eens uit hoe lang een voldoende lange goederen- en personentrein voor jou moet zijn…
Ik zelf heb dit uitgezocht in N-schaal en kom op de volgende (ruwe) maten:
Locomtief ca. 14cm (loco's lengte jaren '60-'70).
Coach/personenwagon ca. 17cm.
Maten geschat inclusief koppeling.
Een redelijk korte Amtrak trein met 2 locomotieven + 8 wagons is dan 2x14+8x17=164cm.
H0 is ca. 1.84x groter dan N, dus 1.84x164=301.76cm zeg 302cm.
Stel je die lengte eens voor in de ruimte…
Dat is alleen treinlengte. Stilstaand. Ik neem aan dat voor een modelspoorbaan gaat en niet voor een diorama. Je wilt de trein laten rijden. Staat de trein op een siding (station) dan zijn aan elke zijde een wissel en een tegenboog nodig om de trein op het hoofdspoor te leiden.
In N is een wissel ca. 15cm lang dus je hebt beide zijden ongeveer 30cm nodig, totaal 60cm.
Kortom: een simpele siding/station kost dan in N 164+60=224cm. In H0 zijn wissels al gauw 25 cm lang (ik doe dit even uit mijn hoofd) dus 302+(4x25)=402cm. In H0 vult deze siding met slechts 2 sporen naast elkaar al gauw een groot deel van de hele lengte van 1 wand van je ruimte…
Je hebt AnyRail, dus je kunt dit sporenplan uitleggen en kijken wat de werkelijke benodigde maten zijn.
Boogstralen zijn ook van belang. Een goede vuistregel is om ca. 3x minimale lengte van je langste wagon als kleinste straal te nemen, maar hoe groter hoe minder speelgoed-achtig het er uit ziet.
In N: 3x17=51cm (ongeveer 20 inch). In H0 is dat 3x30=90cm radius, dus 180cm doorsnede.
Voor een betere loop van de treinen is een overgangsboog wenselijk, wat de benodigde ruimte groter maakt. Wanneer er direct op de boog een andere boog (van een wissel bijvoorbeeld) volgt kan er een S-vormige route ontstaan. Dat kan tot ontsporingen leiden dus er zou een stuk recht spoor tussen moeten. Ook dat kost weer meer ruimte.
Als je kolenmijnen en gasfabrieken wilt, die zijn best groot en als die spoor aangesloten zijn kosten ze ook veel ruimte. Reken uit wat je kwijt kunt. Een station met meerdere perronsporen heeft meestal aan twee zijden een wisselstraat, en dat vreet ruimte.
Past het niet? Kies dan voor kortere treinen of een kleinere schaal…
Er zijn een aantal goede bronnen voor het plannen van een modelspoorbaan zowel online als in boeken. Voor mij was dit boek heel verhelderend: "Track Planning For Realistic Operation" van John Armstrong.
Succes!