Scratchbuild watertower

Gestart door Martin, december 28, 2014, 13:57:48

« vorige - volgende »

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

december 28, 2014, 13:57:48 Last Edit: december 28, 2014, 14:00:44 by Martin
Watertoren (h0)

Het is al enige tijd geleden dat ik de watertoren gemaakt heb, maar ik wou 'm jullie toch niet onthouden. In het augustusnummer van Modelrailroad Magazine stond een bouw beschrijving van een scratchbuild watertoren, prima geschikt voor m'n timesaver module.

Voor het bouwen van de watertoren heb ik gebruik gemaakt van de volgende materialen:
- een pak houten roerstaafjes
- lange lucifers
- een stuk karton
- waterproof schuurpapier en gewoon fijn schuurpapier
- kartonnen koker (lege rol duct tape)
- kartonnen balpoint
- rietje met knik
- stalen lineaal, houtlijm, hobbymes

Watertank
Begin met de lege plakband rol, plak de boven en onderkant dicht met een stukje karton. Schuur met een stukje schuurpapier de ruwe randen vlak. Zet er met behulp van een blokhaak lijnen op zodat je straks de latjes netjes recht er op kunt plakken.

Maak de roerstaafjes op lengte, de hoogte van de plakbandrol. Snij de roerstaafjes in de lengte in drie?n zodat je dunne latjes krijgt. (Afhankelijk van de schaal waarin je bouwt)
Vervolgens ga je de latjes kleuren. Doe dit met in alcohol verdunde zwarte inkt.

Het is belangrijk dat eerst al het houtwerk gekleurd wordt voordat er lijm op komt. Dat voorkomt lichte vlekken in het hout.

Als de latjes gekleurd zijn breng je een laag houtlijm aan op de buitenzijde van de plakband rol. Breng hier de latjes op aan tot je helemaal rond bent.

Dak
Voor het dak heb ik gekozen voor een rond puntdak met acht vlakken. Maak hiervoor een sjabloon van papier, een cirkel met een diameter die 1,5 centimeter groter is dan de diameter van de plakband rol en verdeel die in negen vlakken (40 graden). Knip over een lijn naar het hart van de cirkel. Maak lichte vouwen over de overgebleven acht lijnen. Leg een vlak over het aansluitende vlak, zo ontstaat een puntdak.

Als het dak er goed uit ziet plak dan de delen vast en knip de ronde uiteindes van de vlakken af zodat er een rechte lijn ontstaat aan het eind van het dak. Meet de vlakken op en maak van het waterproof schuurpapier de dakdelen. Je kunt het dak ook bekleden met dakpannen of shingles. De naden verberg je met dunne latjes.

Frame
Voor het frame waar de watertank op komt te staan heb ik lange lucifers gebruikt. Deze zijn dikker dan gewone lucifers en geschikt om het frame te maken. Met behulp van een bierviltje heb ik een mal gemaakt waarin ik het frame gemaakt heb.

De waterpijp is gemaak van een rietje met een beweegbare knik er in. In het rietje zit een stuk koperdraad wat er voor zorgt dat de vorm behouden blijft.

Het hijswerk van de pijp is gemaakt met EZ-wite, een flexibel soort siliconen draad. Ook de banden die de tank bijelkaar moet hoeden zijn met EZ-wire.

Miden in het frame zit de water toevoer voor de tank. Deze is gemaakt van een kartonnen balpoint.

Nieuwsgierig geworden en wil je zelf aan de slag? Op mijn site kun je een drie-delige bouwbeschrijving downloaden (het orgineel staat niet meer online, gelukkig heb ik ooit een backup gemaakt)
Groet, Martin

Spiderfield Junction

Keurig gedaan Martin.
Dit zijn mooie klusjes voor je baan.
Lekker 'n tijdje bezig voor weinig geld, toch?
Hans, liefhebber On30 + H0

ziet er goed uit martin
M.v.g. Van  Ger uit Landgraaf

Thx. Kost idd weinig tot niets, alleen tijd. Maar die is dan weer wel besteed  ;)
Groet, Martin

Spiderfield Junction



Great Martin , thanx for sharing.
3 van de 2 studenten kunnen niet rekenen.

Ik spoor in N

leuk ding
ook even die info bij je opgeslagen.
als dit info is van iemand anders geeft dat geen problemen met copy right?
Cor
het zijn de dwarsliggers die de trein doen recht rijden

december 29, 2014, 11:24:26 #8 Last Edit: december 29, 2014, 11:42:10 by Martin
Na even doorzoeken blijkt dat het orginele document verplaatst is. Op deze site kun je het alsnog vinden, samen met andere wetenswaardigheden.
@Cor, ik had toestemming gevraagd om het te gebruiken, dus copyright was afgedekt  ;)

En nog twee foto's
Groet, Martin

Spiderfield Junction