Wissels

Gestart door Frits, september 17, 2021, 08:06:53

« vorige - volgende »

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

september 17, 2021, 08:06:53 Last Edit: september 17, 2021, 12:05:40 by JohnT
Als je wagons bouwt, wil je die natuurlijk op rails zien staan of rijden.
Om die reden heb ik voor mijn 0n3 voertuigen rails getekend. Gewone rechte flexrails had ik in 0  al eens gemaakt en een wissel was altijd al een uitdaging voor mij.
Laat ik met een eenvoudig en klein model beginnen. Het Y wissel ligt dan het meest voor de hand.
Dat tekenen viel nog niet mee, want hoe teken je een gebogen rails? :huh: Ik moest dus leren om een profiel langs een lijn te tekenen en te extruderen. Na een poosje prutsen had ik het door en mijn 3D CAD vaardigheden stegen weer een trede.

foto 1 van 4

Mijn wissel bestaat uit bruine bielzen, daarop liggen grijze railplaten, daarop rusten de bruine railstaven en die hebben een zilvergrijze toplaag. Die tekening geeft dat laatste niet weer. En ook het prototype dat ik heb geprint niet. (gewoon even te lastig, maar het kan wel.)

foto 2 van 4

Op mijn idex printer print de linker kop de bielzen en het support in bruin

foto 3 van 4

De rechter printer kop maakt de railplaten in grijs, als dat plaatje 0,6 mm hoog is gaat kop 1 de rails printen. Kop 2 moet dan nog de klem en de bouten afmaken. Ze wisselen elkaar per laag af. Als kop 2 klaar is met de railplaten stopt hij. Kop 1 maakt dan de rails verder af. Bij de laatste twee lagen zou ik dan daar het filament moeten wijzigen naar zilvergrijs.

foto 4 van 4

Het prototype bevat nog een paar fouten en de kwaliteit vind ik te slecht. Die vreemde draden zitten in het nog te verwijderen support, een kwestie van schoonmaken. Maar wat wel verkeerd is gegaan is de tong afstand naar de rails. Dat moet groter zijn. Ik ga nog een andere manier proberen op mijn Genius printer.
Nooit na één poging opgeven natuurlijk. :rolleyes:
Ik kan kiezen tussen 0 en 3 en 0.


Dit is de al weer verbeterde versie, die ik op mijn Genius printer (0,2 mm nozzle) heb gemaakt. Dit ziet er niet alleen beter uit, het werkt ook beter. De tongen wijken nu voldoende van de rails en de contrarails zijn niet 'bereden'. :smiley:
Toch nog niet perfect, omdat nu de bovenkant van de railstoeltjes in bruin worden geprint of de onderzijde van de railstaaf in grijs.
Bij mijn flexrail moesten die stoeltjes een zeker stevigheid hebben, anders gingen ze kapot bij het in schuiven van de rails.
Hier hoeft dat niet omdat de rails vast geprint zitten. Nu is het alleen een optisch effect.
Ik kan nu de railvoet enkele lagen in grijs printen, dat zie je aan de zijkant nauwelijks en door de railstoeltjes flink te verlagen, worden dan alleen de boutkoppen in bruin geprint. Het is even een kwestie van de lagen goed berekenen en de kleurscheiding op de optimale hoogte door te voeren.

foto 1 van 1

Prettig weekend.
Ik kan kiezen tussen 0 en 3 en 0.

Dat ziet er veel beter uit .
3 van de 2 studenten kunnen niet rekenen.

Ik spoor in N

Super gedaan Frits.
Ik blijf mij verbazen hoe dit allemaal tot stand komt.
Het "ouderwetse" rail spijkeren en wissels maken gaat met deze techniek (op den duur) verloren.
Zal ik best jammer vinden.
Maar, zeer knap gedaan joh.
Hans, liefhebber On30 + H0

Bedenk wel Hans, dat je hierop uitsluitend RC gestuurd kunt rijden, want mijn mooie 'roestvast stalen' rails geleiden wel de wielen maar geen elektriciteit.  :wink:
Ik kan kiezen tussen 0 en 3 en 0.

september 23, 2021, 10:46:58 #6 Last Edit: september 23, 2021, 10:49:59 by Frits
Als je zo bezig bent en er dicht op kunt kijken ontdek je meestal wel een paar foutjes. Hier ook dus.
De boogstralen waren niet gelijk en het printen van de 'tongbrug' ging behoorlijk fout.



Een printer tekent meestal eerst de binnenlijnen van de rand en tot slot de buitenste rand, daarna wordt het vlak dan gevuld.
Bij die tongen beschreef de printkop dus een haakse bocht bij het printen van die wandlijnen. Dan valt het filament helaas naar beneden. Ik veronderstelde dat hij eerst de tong zou printen en dan pas de brug. Niet dus.
De oplossing was redelijk eenvoudig. De onderkant van de brug ligt nu een laag (0,12 mm ) hoger dan de tong. Dan is er wel houvast voor de printer. Echter die brug print hij ook niet als een geheel vanwege het gat in het midden. Als daar dan geen support onder hebt valt de boel weer omlaag. Ja, het lijkt allemaal zo eenvoudig, maar dat is maar schijn.
Als je goed kijkt in Cura dan kun je de printkop volgen op zijn weg. Zo zie je dan waarom er ergens iets fout gaat.

Na heel wat revisiewerk in de tekening is dit nu prototype 5 en zo vind ik hem wel klaar.






De wisselbediening en de koppelschuifjes zijn afzonderlijk gemaakt en toegevoegd aan het Y wissel dat op mijn normale Genius printer werd geprint met een 0,2 mm nozzle en waarbij ik 3 keer van filament kleur heb gewisseld. Donkerbruine bielzen, dan grijze railplaten, bruine railprofielen met een zilverkleurige toplaag. Als je heel goed kijkt zul je zien dat de onderste 4 lagen (0,48 mm) van het bruine railprofiel in grijs zijn geprint. Dit is gedaan, om de bouten op de railplaat grijs te houden. Het valt in de praktijk echter nauwelijks op. :laugh:
De printtijd is ongeveer 5 uur.
Ik kan kiezen tussen 0 en 3 en 0.

Nou, dat lijkt mij eens mooi om dat op een beurs te laten zien.
Een module van O of H0 met dit materiaal en dan verder uitwerken.
Wie weet.
Een locomotief RC gestuurd is ook zeer interessant.
In de US ben ik er wel eens tegengekomen (E-bay).
In de schaal H0.
Hans, liefhebber On30 + H0

Mooi wissel Frits.


Hans je hoeft het niet zover te zoeken hoor  :cheesy: , hier in Nederland zijn ook modelbouwers die radiografisch rijden. Bekijke het filmpje van onze club maar is.







JohnT

Ja, dat is super mooi gedaan.
Ik neem aan dat dat smalspoor is, O?
Dus die 2 loco's (trammetje en stomertje) zijn dus RC?
Zelf helemaal gebouwd met het RC techniek er in?
Maar het probleem met mij is, ik kan dat niet inbouwen.
Daar heb ik geen kennis in.
Ben dus afhankelijk van het kopen van loco's.
Maar wel ontzettend interessant!!!
Hans, liefhebber On30 + H0

Even in het kort Hans om dit topic niet te vervuilen.


Het clublid bouwt op fantasie en gebruik oude locjes als aandrijving. Daarin een ontvanger e.d. en klaar is kees. Voor de opbouw gebruikt hij vaak karton of andere gevonden voorwerpen. Wil je meer weten open dan een nieuw topic.




JohnT

Omdat ik mijn wissels natuurlijk zo groot mogelijk wil construeren, zou ik liever op mijn grotere Sidewinder printer werken. Die kan ik natuurlijk ombouwen naar een 0,2 mm nozzle. Dat is veel werk en doe ik liever niet. Om even snel te zien wat die printer dan van mijn nieuwe wissel maakt met zijn 0,4 mm nozzle, heb ik het gewoon maar eens uitgeprobeerd. Dus de zelfde file in Cura gezet en daarbij heb ik de printspoor breedte van 0,44 naar 0,36 verlaagd. De layer hoogte was de zelfde 0,12 mm.
Deze printer doet er dan geen 5 uur over, zoals mijn Genius, maar slechts 3 uur. 
Ik zal jullie de foto maar besparen. Een echt waar, ik kan er werkelijk geen verschil in vinden nu het klaar is. :laugh:

Verder tekenen maar weer.
Ik kan kiezen tussen 0 en 3 en 0.

september 28, 2021, 14:21:06 #12 Last Edit: september 28, 2021, 14:33:40 by Frits
Na het eenvoudige Y wissel heb ik een meer gecompliceerd ontwerp gemaakt van een gebogen driewegwissel. Niet zo maar, want ik heb het ook echt nodig in mijn toekomstige baanontwerp. Vooral de gebogen kruisingen in de rail waren een heikel punt. Dat ging regelmatig fout.
Enfin. Dit is de tekening en de Sidewinder printer gaat nu bijna 9 uur staan zwoegen om er een tastbaar object van te maken. :laugh:
Voorlopig gaat het goed.

foto 1:

Die ring gebruik ik om zonder haperen of morsen van filamentkleur te wisselen. De printer print die ring als laatste van een laag.

De resultaten komen later.
Ik kan kiezen tussen 0 en 3 en 0.

september 28, 2021, 18:10:28 #13 Last Edit: september 29, 2021, 06:52:54 by Frits
Voorlopig geen succes, want op de uiteinde begonnen een paar bielzen voortijdig los te raken en omhoog te krullen. :sad:
Verder heb ik al een lijstje met verbeterpuntjes opgesteld, die mij tijdens het printen opvielen.
Na de tweede filament wissel had ik de indruk dat er iets verstopt is, want het laagje dat hij printte was zo dun en transparant als glas. Toch liep de extruder wel. We gaan er morgen naar kijken
Ik kan kiezen tussen 0 en 3 en 0.

Het zal op een gegeven moment best wel lukken de aanhouder wint. Ik heb het ook met het resinprinten je gooit heel wat weg voor je de juiste houding van je object hebt gevonden.


JohnT