Amerikaanse treinen

Modelspoor => Digitaal en andere electrische projecten. => Topic gestart door: dutchbuilder op november 14, 2018, 09:52:34

Titel: Sprog?
Bericht door: dutchbuilder op november 14, 2018, 09:52:34
Ik zat wat over die Sprog, met name Sproge 3 te lezen.
Wat zijn de ervaringen op dit forum met dat apparaat?

Ton
Titel: Re: Sprog?
Bericht door: Janbouli op november 14, 2018, 10:51:44
Werkt perfect , ik gebruik het om met JMRI mijn locs te programmeren , je kunt er ook geluidslocs probleemloos mee programmeren , althans die ik tot nu toe geprobeerd heb, en je kunt er een kleine baan mee besturen.
Titel: Re: Sprog?
Bericht door: dutchbuilder op november 14, 2018, 11:19:36
Ik ben voornamelijk geïnteresseerd in het programmeren.
Ik kan dat ook met mijn Lenz apparatuur doen maar dat is een stuk ingewikkelder dan met de pc.
Wat ook handig is is dat je de decoders volledig kan uitlezen in JMRI en de lijsten kan bewaren.
Gisteren wilde ik een decoder het zelfde programmeren als een andere en dat is behoorlijk omslachtig.
Dat moet dus cv een voor een .
Met JMRI blaas je het zo over.

Ton

Titel: Re: Sprog?
Bericht door: moonlicht op november 14, 2018, 12:31:04
ik zal die van mij eens op zoeken en mee brengen
Cor
Titel: Re: Sprog?
Bericht door: Janbouli op november 14, 2018, 13:41:26
Ik ben voornamelijk geïnteresseerd in het programmeren.
Ik kan dat ook met mijn Lenz apparatuur doen maar dat is een stuk ingewikkelder dan met de pc.
Wat ook handig is is dat je de decoders volledig kan uitlezen in JMRI en de lijsten kan bewaren.
Gisteren wilde ik een decoder het zelfde programmeren als een andere en dat is behoorlijk omslachtig.
Dan moet ik dus CV een voor een doen.
Met JMRI blaas je het zo over.

Ton

Dat functioneert goed met de Sprog 3, ik heb m aan een stuk rails gehad op mijn werkkamer , en sinds zaterdag aan een teststuk gekocht op Eurospoor.

(https://c1.staticflickr.com/5/4907/44032939410_6983722051_b.jpg)
Titel: Re: Sprog?
Bericht door: dutchbuilder op november 14, 2018, 21:37:57
Ik heb er net eentje besteld, ben benieuwd.

Ton
Titel: Re: Sprog?
Bericht door: JohnT op november 15, 2018, 10:02:59
Jammer, wilde je ook vertellen kijk is naar de DR5000 van digikeijs. Lijkt wat overkill maar je hebt dan wel gewoon alles in één apparaat. Kun je al het andere verkopen en heb je deze centrale voor een prikkie.

Ik heb er nu zelf één en kan zo mijn multimaus plus de Digitrax zephyr tegelijk gebruiken als ik dat zou willen. Het ding slikt vrijwel alles en ook nog is tegelijk dus expressnet en loconet tegelijk gebruiken. Ook de IR afstandbediening van Piko werkt het probleemloos mee samen verder kun je natuurlijk je treinen besturen met je telefoon of tablet en werkt JRMI Koploper Itrain kortom vrijwel alle software met het apparaat. Kortom ik vind het een super ding doet beslist niet onde rvoor de zwarte Z21 en is betaalbaar.

JohnT
 
Titel: Re: Sprog?
Bericht door: dutchbuilder op november 15, 2018, 11:11:28
Ja ik heb dat apparaat al eens bekeken.
Hardstikke mooi ding maar dat is niet wat ik zoek.
Voor wat ik er mee wil doen te veel toeters en bellen.
Ik wil op de werkplek simpelweg kunnen programmeren zonder dat ik de boel in de treinenkamer moet slopen.
Dat je met de Sprog3 dan ook nog eens een baantje kan besturen is een bonus.
Prijstechnisch is die Sprog3 ook aanzienlijk goedkoper dan die DR5000.

Ton

Titel: Re: Sprog?
Bericht door: JohnT op november 15, 2018, 19:23:06
Ja dat wel, zo op de werkplek is zo'n Sprog wel makkelijker dan.
JohnT
Titel: Re: Sprog?
Bericht door: dutchbuilder op november 23, 2018, 21:04:01
De Sprog3 is binnen en geïnstalleerd op de pc en aangesloten op een test track.
JMRI ook , maar daar snap ik nog geen bal van.
Dat zoeken we op.

Ton
Titel: Re: Sprog?
Bericht door: dutchbuilder op november 23, 2018, 22:12:28
Ik heb een testtrack gemaakt op een 2 meter lange plank met aan 1 kant een splitsing zodat ik twee locomotieven op de rails kan zetten
De wissel zorgt er voor dat ten alle tijden maar 1 loc onder spanning staat.
De Sprog heb ik met dubbelzijdig tape op het test bed vast geplakt.

Ton
Titel: Re: Sprog?
Bericht door: JohnT op november 24, 2018, 09:36:49
Je kunt ook in de testrail een stuk isoleren zo lang als je langste loc, in ieder geval lang genoeg. Met een ompool schakelaar wijs je dit stuk rail toe aan je centrale om te rijden of aan de programmeer uitgang om te programmeren.


Of heeft de Sprog maar één uitgang?


JohnT
Titel: Re: Sprog?
Bericht door: dutchbuilder op november 24, 2018, 10:22:02
dat laatste John, er zijn maar twee draadjes als uitgang.
Bij mijn Lenz heb ik idd een schakelaar ertussen gehangen.

Ben net ff een beetje aan het spelen geweest met Java Model Railroad Interface.
Dat is leuk zeg.

Ik snap alleen iets niet.
Ik ben nu in decoder pro maar er staan nog twee iconen op mijn bureaublad, n.l. sound pro en panel pro.
Wat moet ik me daar bij voorstellen?

Ton
Titel: Re: Sprog?
Bericht door: Gerard Wassink op november 24, 2018, 13:30:49
Ik snap alleen iets niet.
Ik ben nu in decoder pro maar er staan nog twee iconen op mijn bureaublad, n.l. sound pro en panel pro.
Wat moet ik me daar bij voorstellen?

Ton

Panel Pro is een programma waarin je je layout kunt weergeven en bedienen met een bediening-PANEL; vandaar Panel Pro. In de bijlage verzorgt Panel Pro de bovenste - groen op zwarte - schermpjes. Ik heb ze gesplitst per Yard. Dat is handig, omdat elke operator dan met een tablet de wissels in die Yard kan bedienen via een webserver die JMRI ook in de lucht (Wifi) zet.

Gerard
Titel: Re: Sprog?
Bericht door: dutchbuilder op november 24, 2018, 22:13:40
Dank je Gerard , ik vond vanmiddag een filmpje op youtube waarin het ook werd uitgelegd.
Aangezien ik het programma alleen voor het programmeren ga gebruiken is het aansturen van de baan leuk maar voor mij niet interessant.
Aansturen met een aaifoon is ook leuk maar als een van de weinigen in dit landje ben ik niet in het bezit van zo'n ding en zal er voorlopig ook niet komen ook.
Alleen kan ik nog niets vinden over die sound pro(grammer).
Zal wel iets met het sound gedeelte van de decoder te maken hebben.
Maar dat gedeelte zit ook al bij decoder pro.
Ik ga ff verder spelen met JMRI.

Ton
Titel: Re: Sprog?
Bericht door: Janbouli op november 24, 2018, 22:31:08
Als ik het goed heb kun je met Sound Pro geluidsdecoders van andere geluiden voorzien, correct me if I'm wrong .
Titel: Re: Sprog?
Bericht door: JohnT op november 25, 2018, 14:36:34
dat laatste John, er zijn maar twee draadjes als uitgang.
Bij mijn Lenz heb ik idd een schakelaar ertussen gehangen.

Ben net ff een beetje aan het spelen geweest met Java Model Railroad Interface.
Dat is leuk zeg.

Ik snap alleen iets niet.
Ik ben nu in decoder pro maar er staan nog twee iconen op mijn bureaublad, n.l. sound pro en panel pro.
Wat moet ik me daar bij voorstellen?

Ton
Met PanelPro kun je je baan tekenen en automatiseren net zoiets als Itrain,Koploper e.d. Vind het zelf wel een steile leercurve hebben. SoundPro is nieuw die heb ik nog niet bekeken.
JohnT
Titel: Re: Sprog?
Bericht door: JohnT op november 25, 2018, 14:41:48
Overigens kun je ook met een webbrowser JMRI benaderen dit hoeft niet persé met een telefoon ;-) je moet dan wel de webserver starten.

Wat ik ook wel handig van van DecoderPro is dat je instellingen van een loc lekker op de pc bewaard blijven.

JohnT
Titel: Re: Sprog?
Bericht door: Janbouli op november 25, 2018, 18:12:03
De kopieer functie is ook heel makkelijk , als je een aantal dezelfde locs cq decoders hebt.
Titel: Re: Sprog?
Bericht door: dutchbuilder op november 25, 2018, 20:52:45
Vandaar die splitsing op mijn testtrack.

Ik ben nog eens op zoek geweest naar wat sound pro nu precies doet maar de info is summier op zijn zachts gezegd.
Wat ik uit die info begrijp is dat je met dat programma geluiden op je pc kan gebruiken in combinatie met de regelaar die je gebruikt.
Ik kan er totaal naast zitten maar dat is wat ik uit de weinige info kan opmaken.

Ton
Titel: Re: Sprog?
Bericht door: Janbouli op november 26, 2018, 00:31:01
Yep Ton , ik had het mis , zij noemen het een virtuele sounddecoder.

Dit youtube filmpje legt het wat beter uit.
Titel: Re: Sprog?
Bericht door: JohnT op november 26, 2018, 09:23:24
Op zich wel een aardige toevoeging. Maar je moet geen drie loç's laten rijden want dan komen de buren klagen.

Toch maar is mee bezig gaan.
Broadway Limited heeft ook zo iets maar dan als hardware, hier wordt het geluid van de decoder via boxen in de treinkamer afgespeeld.


JohnT
Titel: Re: Sprog?
Bericht door: dutchbuilder op november 26, 2018, 09:51:29
O dat filmpje, ja dat had ik gezien maar halverwege was ik al in slaap gevallen.
Tsja.....leuk......relevant? interessant?.....not realy.
Ik word zo nu en dan al gek van de herrie als ik de spoorbaan opslinger.
Laat staan als alles full bore aan het rijden is.

Ton
Titel: Re: Sprog?
Bericht door: JohnT op november 26, 2018, 15:28:48
Heb het uitgeprobeerd, de gedachte achter het systeem is om het probleem van slecht geluid bij kleinere schalen te compenseren. In een N-loc kun je meestal een niet al te groot speakertje kwijt. Met dist systeem wijs je een virtuele sound decoder toe aan zo'n locomotief en klinkt het geluid via de boxen van je pc.  Verder loopt het geluid synchroon met de rijdende locomotief. Nog verder gezien dat je t.o.v. de speakers de positie van de toehoorder kunt instellen maar daar ben ik verder niet mee bezig geweest.
JohnT
Titel: Re: Sprog?
Bericht door: dash408c op januari 27, 2019, 17:35:12
Als je JMRI installeert, dan is die ook deels in het Nederlands op de tabbladen. Maar er zit veel Engelse termen in.

Mvg, Joop V.
Titel: Re: Sprog?
Bericht door: JohnT op januari 27, 2019, 18:39:26
Ik hou JMRI op Engels zodat de tutorials kloppen met de software.
JohnT
Titel: Re: Sprog?
Bericht door: dutchbuilder op januari 27, 2019, 21:36:33
Het was me eerlijk gezegd niet eens opgevallen.
Even gekeken en ja er word Engelse terminologie gebruikt.
Vind het niet storend.
Is ook makkelijk als je toch in de handleiding van de decoder wil zoeken.

Ton