Ik zie zoveel problemen met de bachmann locomotieven voorbij komen, en heb ze zelf ook aan de lijve ondervonden bij mijn 80 ton shay.
Ben dan toch benieuwd hoe het met de tandwielen van de 3 truck climax is, heb al een paar topics gevonden waar ze inderdaad ook gebroken zijn en NWSL heeft alleen maar tandwielen voor de 2 truck climax.
hoor graag jullie ervaringen
Zijn ze daadwerkelijk gebroken dan bij jou exemplaar? Als het model netjes en rustig loopt is er m.i. geen enkele reden om ze te vervangen. Heb 3 shays in 0N30 en van die 3 lopen er 2 prima met de originele tandwielen......
Je schrijft problemen, schokt of haakt de loc tijdens het rijden?
Hallo Ronald,
Bij mijn shay waren ze en gekraakt waardoor ze doordraaide op de as en 1 was gewoon compleet verdwenen daar zitten nu NWSL tandwielen op.
Er zit nu een ESU decoder in maar digitaal rijd hij niet goed op de 1 of andere manier geeft hij nog een schok na als je de loc tot stilstand brengt en hij maakt ook veel meer lawaai dan dat ik hem op een analoge trafo laat rijden.
En ik wil heel graag een 3 truck climax maar na alle problemen en onkosten aan de shay (die dus nog niet goed rijd) ben ik nog al huiverig dus vroeg ik me af of deze ook hetzelfde probleem hebben.
De schok na bij ESU V3.5 en V4 komt door de instellingen. Wat je kunt doen is de "K-slow" en "I-slow" onder motorinstellingen geheel op 0 te zetten. Meestal (en mijn en anderen hun ervaring) is dat de sprong dan weg is. Probeer maar eens.
Op analoog kan het ook een instelling zijn. Ik ben niet zo'n voorstander om een digitale loc op analoog te laten rijden. Als je dat wilt hoef je er in principe ook geen decoder in te zetten ;)
Instellen van vooral de nieuwste V4 Esu lokpilots is best lastig, het gaat met de Esu programmer echter prima. Als je hulp nodig hebt mag je altijd bij mij aankloppen :)
Wat is, K-slow" en "I-slow?
JohnT
Instellingen in de decoder. Deze 2 zijn onderdeel van het deel van de motor instellingen.
haha nee daar ben ik ook geen voorstander van, maar ik heb nog geen baan en ik heb alleen maar een oude loc mouse van roco en heb geen idee hoe ik daar de instellingen mee kan veranderen.
En toen ik aan het testen was kwam ik er achter dat ie het wel redelijk deed met de een gewone trafo, maar als ik een baan heb wil ik wel meerdere locomotieven onafhankelijk van elkaar kunnen laten rijden.
Is het eigenlijk wel mogelijk om de CV's te veranderen met een oude loco loc mouse ?
Ligt er aan wat je verstaat onder "oude lokmaus... als het de eerste is (die rode met dat gele er op; nee. Als het de LM2 is (die hele rode); ja. Alleen moet je dan voor de hogere cv's een trucje doen die is beschreven in de handleiding van die muis. Dat komt omdat de LM2 maar tot 99 gaat en dus geen hogere cv's direct kan benaderen.
Echter voor de instellingen die ik genoemd heb is dat niet nodig, die zijn vastgelegd in de cv's 53 54 55 en 56. De waardes voor de eerste 3 gaan tot 80 en de 4e tot 64. Die kun je dus wel instellen met de LM2.
Maar misschien beter om het met de lokprogrammer te doen, gaat veel sneller en gemakkelijker.
Ja moet je die wel hebben ;) ik zie ook wel eens mensen die het heel simpel met de laptop en een programma doen dat zou echt ideaal zijn maar voor mij is het allemaal nog een beetje hogere wiskunde :o ik heb idd een hele rode dus ga me daar ook even in verdiepen.
Citaat van: DJdutch op september 17, 2013, 10:50:28
Ja moet je die wel hebben ;) ik zie ook wel eens mensen die het heel simpel met de laptop en een programma doen dat zou echt ideaal zijn maar voor mij is het allemaal nog een beetje hogere wiskunde :o ik heb idd een hele rode dus ga me daar ook even in verdiepen.
JMRI heet dat programma. Werkt zeer makkelijk , je hebt wel een interface nodig om je systeem aan de PC te koppelen.
waar kan ik een interface vinden voor de die samen gaat met het systeem van roco met de LM2
Citaat van: usronald op september 17, 2013, 09:32:30
Instellingen in de decoder. Deze 2 zijn onderdeel van het deel van de motor instellingen.
Zover had ik het wel begrepen maar waar staan die afkortingen voor? Ik ken alleen cv's?
JohnT
afkorting LM2 staat voor lokmaus 2 als je dit bedoeld.
groet,
Jaap
Yep, dacht dat dat wel duidelijk was;
Lok
Maus ;)
Citaat van: DJdutch op september 17, 2013, 16:23:47
waar kan ik een interface vinden voor de die samen gaat met het systeem van roco met de LM2
BNLS en Rosoft hebben samen ooit een aantal acties gehad. Bij de tweede kun je die nog gewoon bestellen:
- http://www.rosoft.info/s88XPressNetLI.html (http://www.rosoft.info/s88XPressNetLI.html)
Wim Ros heeft ook alle bijbehorende bezetmeldprinten e.d.
na wat tips her en der toch maar zelf aan het stoeien gegaan met me oude LM2 en de CV's van de ESU lokpilot 4.0.
Even van bijde een NL pdfje gedownload, en na lang lezen heb ik CV 56 voor de verandering eens op 0 gezet en geprogrammeerd met als resultaat dat de lok niet meer schokt een stuk stiller is ( de motor gromde en jankte heel erg) geen idee wat de rede hiervan was maar dit hielp iemand nog tips om een shay van bachmann wat meer te finetunen of kan dat helemaal niet meer als ik CV 56 op 0 gezet heb ?
Citaat van: easthouselumber op september 17, 2013, 19:39:46
afkorting LM2 staat voor lokmaus 2 als je dit bedoeld.
groet,
Jaap
Ik bedoel, Wat is, K-slow" en "I-slow?
Maar ik zal er verder over ophouden, vervuild dit topic alleen maar.
JohnT
hey John, dit topic was eigenlijk al gestart met een andere vraag maar kreeg een hele andere draai.
Ik heb een ESU decoder, en dit is wat de gebruiksaanwijzing zegt over K en I slow
11.1.1. Parameters voor de meest gebruikte motoren.
In tabel 14 vindt u een lijst met de correcte instellingen voor de meest voorkomende motoren. Wat de ontbrekende motoren betreft, hetzij de standaardinstellingen geven goede resultaten, hetzij wij hebben nog geen ervaring met die motoren.
Voer de passende waarden in en laat de loc rijden voor een test.
11.1.2. Aanpassing aan andere motoren. 'Finetuning'.
Wat de tolerantie betreft, motoren op de markt verschillen veel van elkaar, zelfs motoren van hetzelde type. Daarom is het mogelijk met LokPilot decoders de lastregeling aan de motor aan te passen met de CV's 53, 54 en 55. Indien u met de bovenvermelde waarden niet tevreden bent, kunt u deze optimaliseren.
Speciaal bij het langzaam rijden (rijstap 1) biedt LokPilot V4.0 de mogelijkheid om de lastregeling met CV 52 te wijzigen. Zo kunnen stoten vermeden worden zelfs bij extreem langzaam rijden.
Ten eerste moet u zich ervan vergewissen dat er geen condensatoren meer aanwezig zijn tussen de motoraansluitingen en de massa. Het anker mag niet vervuild zijn en de transmissie moet gladjes draaien. De wielcontacten en de sleper moeten ook schoon zijn en een perfect contact hebben.
11.1.2.1. Parameter 'K'.
Parameter 'K' van de lastregeling wordt in CV 54 opgeslagen. Deze bepaalt de sterkte van de regeling. Hoe groter deze waarde, des te sterker regelt de decoder de motor wanneer het toerental moet aangepast worden.
Parameter 'K' moet aangepast worden wanneer de loc stootsgewijs rijdt bij de lagere of gemiddelde rijstappen.
Verlaag de waarde van CV 54 van ongeveer 5 en test dan of het rijgedrag in orde is. Herhaal deze stappen totdat de loc bij rijstap 1 gladjes rijdt.
11.1.2.2. Parameter 'I'.
Parameter 'I' van de lastregeling wordt in CV 55 opgeslagen en deelt aan de decoder mee informatie over de inertie van de motor. Motoren met een grote inertie zijn natuurlijk trager dan kleine motoren of klokankermotoren.
Verander parameter 'I' als de loc na stilstand of juist ervoor nog een sprong maakt of bij een snelheidsbereik (meestal een lagere 1/3) sprongen maakt of onregelmatig rijdt.
Verhoog de waarde vanaf de standaardwaarde met ongeveer 5 wanneer u een motor met bijna geen of weinig inertie gebruikt.
Verlaag de waarde vanaf de standaardwaarde met ongeveer 5 wanneer u een motor met een grote inertie gebruikt.
Probeer opnieuw en herhaal de procedure totdat u met het resultaat tevreden bent.
11.1.2.3. Regelingsreferentie.
In CV53 wordt de zogenaamde regelingsreferentiespanning opgeslagen. Hier moet de geleverde back-EMF spanning van de motor bij maximum toerental opgeslagen worden. Afhankelijk van de spoorspanning en de effici?ntie van de motor moet deze parameter aangepast worden.
Indien de loc zijn maximale snelheid al bij ? van de rijregelaar bereikt en in het laatste kwart niet meer optrekt, dan hoeft u de waarde in CV 53 te verminderen. Verlaag de waarde met 5-8 en test het resultaat. Herhaal de procedure totdat de loc zijn maximale snelheid bereikt bij volledig gedraaide regelaar.
11.1.2.4. Parameter 'K slow'.
In LokPilot V4.0 werd een nieuwe CV bijgevoegd : CV 52, deze CV bepaalt apart de sterkte van de regeling voor een zeer trage circulatie bij rijstap 1. Indien u niet tevreden bent met de rijeigenschappen als de loc start of langzaam rijdt en terwijl alles bij gemiddelde en hoge stappen klopt, dan hoeft u de waarde van CV 52 in te stellen ongeveer 5-10 hoger dan CV 54.
@ John:
K-slow is de parameter in CV 54 dat de hardheid van de motorregeling instelt; hoe groter de waarde des te sterker regelt het de motor.
I- slow is de parameter in CV 55 dat de traagheid van de motor regelt als er vliegwiel ingebouwd is of een grote motordoorsnede dan moet de waarde verlaagd worden om het effect te verminderen.
Groet,
Jaap
Zie dat DJ al antwoord had gegeven, dus mijn antwoord is overbodig.
Jaap
Hey Jaap, dat is het antwoord van een leek he ;) maar heb me er een beetje in zitten verdiepen en de gebruiksaanwijzing van zowel de decoder als van de LM2 doorgenomen nu heb ik CV 56 op 0 gezet omdat ESU aangaf dat als er geluiden zijn die op mechanische klachten lijken (dit ook meestal zijn) maar in sommige gevallen zou dit helpen.
Nu vraag ik me dus af of de motor met de CV's 52-53-54-55 nog steeds is te finetunen of heb ik dit nu weggeschreven door 56 op 0 te zetten.
Ik kan 56 ook niet meer op 255 zetten om dit allemaal uit te proberen doordat de LM2 maar tot 99 Gaat
En dat laatste is niet waar, je moet even zoeken (ik heb geen beschrijving denk ik) maar je kunt dat omzeilen volgens mij zodat je wel 3 cijfers kunt schrijven.
@ DJ: antwoord van een leek he.....ik denk al bezig te zijn met digitaal toen jij nog met je pamper liep :-)
Via google kun je natuurlijk ook veel informatie terug halen maar Jan vroeg alleen waar de afkortingen voor stonden vandaar mijn korte beschrijving.
Spreek je wel op de smalspoordagen.
Groet, Jaap
Jaap, dat is dus precies wat ik bedoelde ik ben een leek.
Ben gisteren voor het eerst bezig geweest met programmeren en dankzij jullie ben ik al een stukje verder.
Ronald ik heb het nog niet kunnen vinden in de handleiding hoe je meer dan 2 cijfers kan invoeren.
Ik heb ook decoders van Lenz en ik zag dat sommige CV's zijn onderverdeeld in ( bit ) bijv CV 29 is onderverdeeld in 7 bit om rijrichting stappen etc in te stellen.
Ga ik dan gewoon naar CV 29 dan f4 om deze te selecteren en dan bijv 5 voor vijfde bit weer f4 om te selecteren en dan de gewenste waarde gevolgd door P om te programmeren ? dat is dan mijn logica, ik kon hierover niets in de beschrijving van de LM2 vinden.
CitaatK-slow" en "I-slow
Bedankt voor het antwoord het is dus een ESU ding. Bij Digitrax noemen ze dit BEMF, Back Electro-Motive Force.
JohnT