De Tissue decal methode

Gestart door JohnT, juli 11, 2018, 21:09:46

« vorige - volgende »

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

juli 11, 2018, 21:09:46 Last Edit: juli 19, 2018, 09:55:49 by JohnT
Veel gebouwen in Noord-Amerika hadden in het verleden reclame-uitingen of bedrijfsnamen die direct op het pand zelf geschilderd waren. Aangezien dit een mijns inziens karakteristiek en leuk fenomeen is wilde ik dit graag nabootsen op mijn gebouwen.
Het maken van decals op speciaal decalmateriaal is natuurlijk een goede optie maar daarvoor heb je wel de juiste middelen nodig zoals het speciale decalpapier en eventuele middelen om de decal mooi op het model te krijgen. Microscale (www.microscale.com) heeft daar bijvoorbeeld wel prima middeltjes voor die ook bij een handelaar op de beurs in Houten te verkrijgen is. In de Luchtvaarthobbyshop in Aalsmeer â€" en ik neem aan in ook andere hobbyzaken die spullen voor auto en vliegtuigmodelbouw verkopen â€" zijn deze of soortgelijke spullen verkrijgbaar. Een andere optie is het gebruiken van wrijf- of plakletters of gewoon door het op papier te printen en op het gebouw te plakken. Maar met de laatste methode zal het er sowieso altijd uitzien als een plakkaat/bord dat op het gebouw geplakt is in plaats van een tekst/reclame die direct op het gebouw is aangebracht.
Een mooie methode om dit effect wel goed te verkrijgen is de, zoals ik deze maar noem, Tissue methode.
De ingrediënten hiervoor zijn:

       
  • Papieren zakdoekjes
  • Vellen A4 papier
  • Papieren tape, liever geen “kunststof” tape
    i.v.m. de warmte van een printer
  • Een PC met tekstverwerkingsmogelijkheden
  • Een printer
  • Met water verdunde houtlijm
  • Een klein beetje geduld en behoedzaamheid
Allereerst zorg je met de tekstverwerker dat je een ontwerp maakt van b.v. de bedrijfsnaam waarbij je er op let dat deze uiteraard qua maatvoering goed past op de plek van het gebouw waar je deze wilt hebben. Je kunt uiteraard ook een mooie reclame gebruiken die je van het internet plukt.
Zodra het ontwerp klaar is print je deze eerst gewoon uit op een A4-papier. Ik zorg er voor dat de print zoveel mogelijk gecentreerd op het A4-papier staat. Maak nog een extra print om het ontwerp uit te knippen en om te kijken of deze inderdaad past op de plek waar je het wilt hebben. Als de print naar tevredenheid is en dus past dan pak je het A4-blad waarop het niet-uitgeprinte ontwerp staat. Hierop gaan we nu een stukje tissue met tape bevestigen. Maar niet de tissue zoals deze uit het pakje komt. Een tissue bestaat uit meerdere â€" meestal vier â€" dunne laagjes papier. We hebben één zo’n laagje nodig. Knip uit dit laagje een stukje dat wat ruimer is dan het ontwerp dat je gemaakt hebt. Dit stukje gaan we nu mooi strak precies boven het stukje vastplakken waarop de print op het A4 blad staat. Het vastplakken doen we aan de randen door middel van de tape. Plak het dus zo strak als mogelijk maar zorg er uiteraard voor dat het papier niet scheurt.
Zodra alle randen met tape rondom zijn vastgeplakt, stoppen we het velletje weer in de printerlade zodat de print nu op ons stukje tissue komt. Houdt er rekening mee dat bij het opnieuw printen het niet altijd exact op dezelfde plek geprint wordt, dus neem wat meer ruimte rond het ontwerp bij de grootte en het vastplakken van het stukje tissue.
Na het geprint te hebben staat het ontwerp op het vastgeplakte stukje en kunnen we deze zeer voorzichtig uitsnijden. Leg bij het uitsnijden de, bij
voorkeur, metalen liniaal op het ontwerp en snijdt het met een nieuw scherp mesje uit. Let op! Door het dunne karakter van de tissue kan het stukje enigszins zijn “vastgeplakt” door de inkt op het A4 papier. Haal daarom het stukje tissue heel voorzichtig, startende vanuit een hoek, langzaam van het papier af. Bij het er af halen is de kans groot dat het krult, maar dit is verder geen probleem. Gezien het dunne materiaal wel voorzichtigheid blijven hanteren.
Nu komt het grote moment: het aanbrengen op de plek waar je jouw ontwerp wilt hebben. Werk vanuit één hoek. Breng in deze hoek een heel klein beetje verdunde houtlijm aan, net voldoende dat hethoekje blijft zitten. Vanuit deze hoek rollen we nu voorzichtig de tissuedecal uit zonder het verder vast te plakken. Gebruik eventueel kleine gewichtjes om de decal op zijn plek te houden. Zodra deze mooi recht op het gebouw ligt gaan we vanuit de al vastgeplakte hoek langzaam met een fijn penseeltje of een wattenstaafje langzaam de verdunde houtlijm er op aanbrengen door voorzichtig te tamponneren. Maak geen strijkende beweging want de decal kan daardoor uitrekken en/of verschuiven.
Nadat de hele decal is aangebracht deze rustig laten drogen. Belangrijk is het om vanuit één hoek te blijven werken en te zorgen dat de decal er recht op blijft zitten. Hierdoor voorkom je kreukels.
Tissue decals op het Armour Packing Co. gebouw in
New Eastbrook
Na droging heb je als het goed is een mooie tekst of reclame op je gebouw. Belangrijk is om de methode eerst even goed te oefenen met verschillende groottes zodat je het in de vingers krijgt en ziet hoe het materiaal werkt en reageert.
Succes!
Lars-Erik Sodenkamp
Tekst & Foto's Lars-Erik Sodenkamp.